Doel in een notedop

Er is geen plek in het Waasland waar natuur en cultuur zo verweven zijn. Van 1267 dateert de eerste vermelding van Doel. Het heette toen nog ‘De Doolen’ (etym. ’grenswater’). Tot ver in de 18de eeuw was Doel een eiland - ’t Eylandt Den Doel - in de geïnundeerde landen rondom. Daaraan herinneren nu nog slechts het Schor den Ouden Doel en het Verdronken Land van Saeftinghe ten N van Doel. Gedurende honderden jaren was Doel een politiek en religieus curiosum. Er zijn tijden geweest dat men niet wist wie het toeviel: de Staatse Nederlanden of de Spaanse (later de Oostenrijkse). Talrijke geschiedenissen, dorps- en landschapselementen herinneren hieraan.

Het dorp is de enige poldersite in ons land. Het dambordplan is sinds de aanleg in 1613 niet veranderd. De belangrijkste gebouwen liggen pal op de straten.

Het dorp telt talrijke waardevolle gebouwen. De meest bekende zijn het 17de eeuwse Hooghuis, de molen op de Scheldedijk en het barokke kerkgebouw.

Typisch zijn ook de havens van Doel en Prosper, de Scheldedijk, de polder, Ouden Doel, Prosperpolder, de monumentale hoeven, de aanwezigheid van Rubens en Jan Brant in dorp en polder.

Doelpolder is één van de rijkste landbouwgronden van Europa. Samen met Schelde en schorren is het een Europees vogelhabitatgebied van betekenis. Het dorp en de polder herbergen zeldzaam grote populaties trekvogels, stootvogels en zwaluwen.
Doel heeft een bewogen oorlogsgeschiedenis. De Tachtigjarige oorlog, de Oostenrijkse tijd, de Napoleontische tijd, de Belgische omwenteling van 1830, WOI en WOII hebben hun sporen achtergelaten, maar Doel heeft alle watersnood- en oorlogsrampen overleefd. Sinds de jaren ’60 van de 20ste eeuw wordt het dorp bedreigd door havenuitbreiding.

Horeca Doel : Doel 5, De Spuikom, De Doolen, De Molen
Horeca Prosperpolder : Onder Den Toren, De Schoof
Wandelen : Rubensroute, Grensroute, poëzieroute
Fietsen : Eco-route (info en gratis fietsen te verkrijgen op de kerncentrale) en Polderroute
Tentoonstellingsruimte: De Doolen, Hooghuis
Huifkartochten
Infopunt en arrangementen : De Doolen (Effort)

Meer info : www.doel2020.org