Concept en doel

Het derde benefietfestival Duimen voor Doel bewijst de levenskracht van het polderdorp met veel muziek

Het mooie polderdorpje Doel wordt in zijn voortbestaan bedreigd door een oprukkende haven. Om het tij te keren willen we met "Duimen voor Doel" een positief en kleurrijk signaal geven, waarbij we muzieknoten inzetten tegen bulldozers.

De boodschap is kort en duidelijk: "Wie duimt voor Doel vraagt dat het mooie polderdorp verder kan blijven bestaan. Economische welvaart is belangrijk, maar respect voor eeuwenoude dorpen is dat ook. Wie duimt voor Doel doet daarmee een warme oproep aan de beleidsverantwoordelijken om te zoeken naar alternatieven."

Voor de derde keer op rij organiseren we daarom een bruisend festival, met muziek waar je goed gezind van wordt, met oog voor eerlijke producten en ecologie, en in een sfeer van kleinschaligheid en duurzaamheid. Want de boodschap reikt inderdaad verder dan Doel alleen: een andere wereld is mogelijk. Een wereld waarin het niet altijd groter - sneller - duurder hoeft te zijn.


Een middel in de strijd voor het behoud van Doel

Toen in de jaren ’60 de dorpjes op de rechteroever plaats moesten maken voor de havenuitbreiding was Doel nog een toeristisch landbouw- en vissersdorpje. De haven lonkte wel al begerig naar de overkant. Het oorspronkelijke havenuitbreidingsplan in de jaren ‘60 omvatte heel het grondgebied tussen Schelde, expressweg en de dorpen Stekene en St-Gillis-Waas. Zo gek waren ze hier dat ze zelfs een luchthaven wilden aanleggen in de polder. Jarenlange strijd van burgers, politici, landbouwers en milieuverenigingen heeft deze plannen kunnen indijken. Een groot deel van de polder tussen Doel en Kallo werd vernietigd, maar Doel hield stand.

In 1995 doken de eerste plannen op voor het fameuze Deurganckdok. De bewoners werden aangepord, vaak op een zeer intimiderende manier, hun huizen aan de overheid te verkopen. Wie dat wilde, mocht blijven tot 2007 en de Vlaamse overheid garandeerde in te staan voor de leefbaarheid van het dorp. Van die garanties is niets in huis gekomen.
Het beleid rond Doel getuigt van weinig respect en visie. Verdere uitbreiding van de haven blijkt nu economisch niet haalbaar te zijn en sinds de schorsing van de 2de Gewestplanwijziging door het Arrest van de Raad van State van 30/07/2002 is Doel nog steeds woon- en landbouwgebied, zoals vastgelegd door het Gewestplan van 7/11/1978.

De overheid heeft er evenwel alles aan gedaan om de aangekochte gebouwen vrij te geven voor verval en plundering en besluit nu tot afbraak. Het gevolg is dat méér dan de helft van de woningen -die in der ‘minne’ aangekocht zijn door het Vlaams Gewest- met de grond gelijk zullen gemaakt worden. Deze politiek kan men geen opruimactie van krotten noemen, zoals men laat uitschijnen naar de buitenwereld. Dit is een ongekende kapitaalvernietiging van patrimonium en een flagrante inbreuk op menselijkheid en welvoegelijkheid. Alleen al om de huizen te verwerven is 40 miljoen € uitgegeven. En waartoe? Een nieuw dok komt er niet! Toch besliste op 23 maart 2007 de Vlaamse regering een ‘uitdoofbeleid’ te voeren inzake Doel.

Vele Doelenaars haakten onder druk van het overheidsgeweld af. …. Maar er blijft een belangrijke, nog altijd groeiende groep van bewoners (vandaag : 427 en nr. 428 is onderweg) die niet wil wijken. Daarnaast is er de blijvende solidariteit uit heel Vlaanderen zonder de welke Doel waarschijnlijk al definitief was verdwenen. We verwelkomen deze mensen tijdens de 33ste Scheldewijdings- en Doelse feesten en bieden hen ook een volwaardig muziekfestival.

Op 28 en 29 juli organiseren Doelenaars, onafhankelijken, gesteund door de bekendste folkclubs van het land (’t Ey, Heksenketel en ’t Smiske) én muzikanten voor de derde maal een benefiet-muziekfestival onder de titel Duimen voor Doel. Meer dan 15 groepen en muzikanten hebben toegezegd om dit benefiet te steunen, en zullen optreden op de 2 podia in De Doolen of in de straten van het dorp.